
Afrykańskie drzewo mango wzrasta w lasach tropikalnych Afryki. Mango afrykańskie jest również uprawiane na polach uprawnych w środkowej i zachodniej części kontynentu. Drzewo wzrasta od 10 do 40 m wysokości. Ciemnozielone liście są gęste. Roślina osiąga dojrzałość i rozpoczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.
Wiele badań wskazuje na możliwe zastosowanie przemysłowe opisywanej rośliny w produkcji żywności, kosmetyków i produktów farmaceutycznych.
Cechy
Badania nad rośliną wykazały dobry wpływ w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, antybólowe oraz antyoksydacyjne.
Oddziaływanie antybólowe
Roślina objawia też cechy znieczulające.
Działanie przeciwutleniające
Afrykańskie mango ma właściwości przeciwutleniające.
Odziaływanie przeciwbakteryjne
Liście afrykańskiego mango i korzenie wykazują oddziaływanie antybakteryjne.
Roślina może być pomocna w walce z cukrzycą
Badania na zwierzętach wykazały właściwości redukujące stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne wykazały obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.
Na odchudzanie
Afrykańskie mango posiada właściwości odchudzające.
Skład
Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.
Afrykańskie mango jest popularnym specyfikiem służącym odchudzaniu. Jest skuteczna również w wypadkach gdy tracenie wagi idzie nader opornie.
Jednym ze komponentów które czynią z afrykańskiego mango roślinę sprzyjającą zdrowiu a jednocześnie wspierającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu mocno antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.